چمدان و همچنین داستانهای غربت
|چمدان و همچنین داستانهای غربت از قطره|
ال پی هارتلی جملهای مشهور در رمان «واسطه» دارد:
قبل، سرزمین غیره ای می باشد.
حال هنگام و زمانی که خاطرات ما در مورد سرزمینی دیگر و همچنین قبل ما در سرزمینی غیر از میهنمان باشد، چه؟ آیا میقدرت مواجه با آن هم خاطرات را به سفری در دل غربت تشبیه کرد؟ و همچنین در صورتی که قرار می باشد آن هم خاطرات نوشته شوند چه موانعی و همچنین مشکلاتی بر سر راه نویسنده وجود دارد و همچنین چگونه میقدرت تجربههایی را که گاه فردی یا شخصی به نظر میرسند به یک سپهر عمومی ارتقاء داد؟
مجموعهای که تحت عنوان چمدان و همچنین داستانهای غربت جمعآوری شده، شاید در نگاه سریع خاطرههایی معمولی از زندگی در غربت باشند: آن هم غربتی که جهت بسیاری از ایرانیها سرزمین موعود می باشد و همچنین همه به آرزوی زیستنی بی دغدغه در محیطی پیشرفته و همچنین داشتن آزادیهای ابتدایی یک انسان، رنج مهاجرت را به جان میخرند و همچنین به آن هم سرزمینها کوچ میکنند.
گاه شده که نویسندهای از شنیدهها و همچنین مشاهدات کوتاه و همچنین کم خود از سرزمینهای بیگانه، دست به نوشتن داستانی بلند یا کوتاه میبرد که ممکن می باشد نقطههای جذاب و جالب و همچنین دیدگاه قابل توجهی هم داشته باشد ولی باید توجه داشت هرگز آن تصورات و همچنین گرفتنها هم ارزش و همچنین همسنگ خاطرات و همچنین تجربههای افرادی که سال شمسیها در غربت زیستهاند نیست و همچنین رنج و همچنین محنتی که هر مهاجری با درجات متنوع و گوناگون و مختلف تحمل میکند در آثار آنان منعکس نمیمی شود. و همچنین ولی باید توجه داشت در کتاب پیش رو به نظر میآید که در ابتدا آن بازخوانی خاطرات، نوعی یادآوری و همچنین شرح واقعه جهت خود نویسنده بوده تا آنچه دیدن کرده فراموش نشود و همچنین بعدها به یادش بماند که چه بر او قبل می باشد.
کتاب چمدان و همچنین داستانهای غربت
داستانهایی که در مجموعه چمدان و همچنین داستانهای دیگر گرد آمده، خاطراتی خاصاند که جهت مشترک شدن با خواننده و همچنین به خصوص افرادی که ذهنیتی تک بعدی نسبت به غرب و همچنین پدیده مهاجرت دارند، در قالب داستان کوتاه درآمدهاند. نویسنده، طاهره کمالی، در میانه دهه هفتاد شمسی به همراه دو پسرش که یکی کودک و همچنین غیره ای نوجوان بوده، به آلمان رفته و همچنین آنجا اقامت گزیده می باشد. مشاهدات روزمره، برخورد با آلمانیها، مسائلی مانند تفاوت فرهنگها و همچنین منشها و همچنین رفتارها، همگی در خاطرههایی که به داستان درآورده جلوه یافتهاند.
ویژگی داستانها یا به قول خود نویسنده روایتها در نثر ساده و همچنین صمیمی آن همهاست. آن نثر ساده در وهله نخست واکنش سریع خود نویسنده بوده که بصورت خاطره و همچنین با ذکر تاریخ نوشته شده و همچنین سپس در طول سال شمسیهایی که قبل، کم کم به آنها شکل داستان کوتاه داده می باشد. جهت همین آن خاطرات، دل نوشتهها یا داستانها و همچنین یا روایات، ویژگی مستند بارزی دارند که آنها را از داستانهای تخیلی منفک میکند و همچنین در عین حال با پرهیز از اسیر شدن در واقعیتگرایی مرسوم و همچنین خشک، از اشارات ادبی و همچنین روایی نیز عاری نیستند. از سوی دیگر، اکثر آن مکتوبات که مرتبط به خاطرههایی از یک الی دو دهه قبل در آلمان خواهند بود، میتوانند جهت افرادی که در چند ساله اخیر تجربه زندگی در غربت را داشتهاند به عنوان میزانی جهت سنجش تحولات مرتبط با زیستن در غرب به کار بیایند.
فردیت نویسنده در آن هم داستان اول با نام «لحظه» عیان میمی شود و همچنین آن خاطره کوتاه به عنوان مدخلی جهت بقیه داستانها عمل میکند. نویسنده شرح صبحانهای را با پسرانش میدهد که لحظهای زیبا با موسیقی که از رادیو در حال پخش شدن می باشد او را به یاد وطنش میاندازد ولی باید توجه داشت ناگهان با نوعی حالت در چهره و همچنین گفتاری از فرزندش،که یاد آور درد تک افتادگی و همچنین غربت می باشد آن احساس زیبا از بین میرود.
ویژگی دیگر داستانهای کتاب هم در لحنهای متغایر و متفاوت آنهاست؛ از یک قطعه کوتاه تغزلی به نام «روباهها»، تا داستانی با مایههای طنز در مورد رفتارهای جدید و تو و تازه بهدوران رسیدگی ایرانیها با نام «تکیلا» یا حتی موقعیتهای ابزوردی که بر اساس تفاوت فرهنگی و همچنین زبانی پیش میآید در داستانی با نام «سکه ۲ مارکی و همچنین ۵ مارکی».
روایات از سطح خاطره نویسی ساده ارتقاء پیدا میکنند حتی روایاتی مثل ماه و همچنین جاجان جنبهای شاعرانه نیز بخود میگیرند. و همچنین یا در انتهای بعضی روایات سوالی مطرح میمی شود که قابل تامل می باشد: «چرا قاری درست مثل پدر پهناور و بزرگ میخواند؟»و همچنین یا «در صورتی که انسان ها هم ترکیب واقعی خودشان را پیدا کنند؟». باین ترتیب داستانهایی که در آن مجموعه گردآورده شده اند، عکسی چند بعدی از زیستن در کشور آلمان را به بیننده ارایه میدهند
فراتر از آن هم، به نظر میرسد که سرزمین مادری هم در گذر زمان، از گزند تخریب در امان نمانده و همچنین نویسنده در دو داستان آخر، با بازگشت به ایران و همچنین رجعت به محله پامنار تهران که بخشی از کودکیاش در آنجا قبل و همچنین شهرستان تبریز که محل دفن خانواده مادری اوست، متوجه میمی شود که زندگی در غربت و همچنین حس درگیر شدن با قوه قاهر زمان، شکل غیره ای هم در سرزمین مادری دارد و همچنین انگار رنج دور ماندن از چیزهایی که به آنها علاقه داریم و همچنین آنچه ادوارد سعید «بی در کجایی» یا «out of place» مینامید، هم در آن هم ور مرزها و همچنین هم در خاک میهن میتواند تجلی بیابد و همچنین احساس می شود.
مجموعه کوچک چمدان و همچنین داستانهای غربت تلنگری آرام به ذهنیت خواننده می باشد تا باورهایی را که عامه شهروندان و مردم شهر در مورد زندگی و همچنین زیستن در غرب دارند با واقعیت تجربه شده در غربت، در یک دستگاه سنجش قرار دهد.
آن کتاب را میتوانید از کتابفروشی پنجره واقع در میدان پالیزی و همچنین شهرکتاب فرهنگ واقع در میدان فرهنگ یوسف آباد تهیه کنید.
مشخصات کتاب
- عنوان: چمدان و همچنین داستانهای غربت
- نویسنده: طاهره کمالی
- انتشارات: گندمان
- تعداد صفحات: ۹۶
- نرخ: ۱۵۰۰۰ تومان
نظر تو در مورد کتاب چمدان و همچنین داستانهای غربت چیست؟ لطفا در صورتی که آن کتاب را خواندهاید، حتما نظرات ارزشمند خود را با ما در میان بگذارید.
» معرفی چند رمان دیگر:
- رمان ملکوت
- رمان شهرهای گمشده
- رمان ثریا در اغما