دروغ/اراده آزاد
|دروغ/اراده آزاد از قطره|
اولین نقطه مثبت آن کتاب در آن هم مقدمه نویسنده می باشد. قبل از هرچیزی نویسنده به یک سمینار اشاره میکند که عمیقاً زندگیاش را تغییر داده می باشد. سمیناری به اسم «آنالیست خلاقی» که در دوره لیسانس در آن هم شرکت کرد. سمیناری که تنها و فقط حول یک تکسوال در مورد اخلاق عملی بود:
آیا دروغ گفتن نادرست می باشد؟
سام هریس در مورد آن سمینار مینویسد:
یادم نمیآید پیش از شرکت در سمینار «آنالیست خلاقی» در مورد دروغ چه فکر کردن و اندیشیدن کردن و اندیشیدن میکردم، ولی باید توجه داشت آن سمینار کاری چنان فوقالعاده در جهت ارتقای ذهن من انجام داد که هرگز تجربهاش نکرده بودم. من با آن فکر کردن و اندیشیدن کردن و اندیشیدن کاملا جاافتاده در ذهنم از سمینار خارج شدم که بیتردید دروغ گفتن، حتی در مورد خردترین چیزها، بیجهت صدماتی بر روابط فردی یا شخصی و همچنین اعتماد عمومی وارد میآورد. (کتاب دروغ اراده آزاد – صفحه ۱۸)
[ مطلب مرتبط: کتاب عدالت: چه بایستی و حتما کرد؟ ]
خلاصه کتاب دروغ اراده آزاد
آن همروش که از عنوان کتاب مشخص می باشد، آن کتاب دو قسمت و بخش دارد:
- دروغ
- ارادۀ آزاد
قسمت اول کتاب مسائل پیرامون دروغ و همچنین دروغ گفتن را مورد بررسی کردن قرار میدهد و همچنین به زبان ساده با آوردن مثالهایی دقیق به مخاطب توضیح میدهد که در صورتی که دروغ بگوید چه چیزهایی در انتظار اوست و همچنین در صورتی که دروغ نگوید میتواند به چه چیزهایی دست یابد. آن قسمت از کتاب شامل فصلهای کوتاهی به آن شرح می باشد: مقدمه / دروغ چیست؟ / آیینه صداقت / دو جور دروغ / دروغهای مصلحتآمیز / اعتماد / تحسین بهمقدار و اندازه / رازها / دروغ در موارد افراطی و همچنین حادّ / محاسبه ذهنی / یکرویی / دروغهای پهناور و بزرگ / پس نتیجه آن می شود کهگیری.
قسمت دوم کتاب که به ارادۀ آزاد میپردازد مسائلی را مطرح میکند که از قسمت اول کتاب سنگینتر خواهند بود. بحث ارادۀ آزاد عمیقتر می باشد و همچنین به نحوی تکمیلکننده قسمت اول کتاب نیز میباشد. سام هریس در آن قسمت به آن موضوع میپردازد که آیا ما واقعا آزاد هستیم و همچنین اختیار انجام هر چیزی را داریم؟ در صورتی که ما واقعا ارادۀ آزاد نداشته باشیم چه میمی شود؟ در صورتی که اختیار نداشته باشیم شاید دروغ گفتن هم ایرادی نداشته باشد. آن قسمت از کتاب شامل فصلهایی به آن شرح می باشد: مقدمه / منشاهای ناخودآگاه اراده / تغییر موضوع / علت و همچنین معلول / انتخابها، تلاشها، نیّات / آیا واقعیت و حقیقت میتواند جهت ما بد باشد؟ / مسئولیت اخلاقی / سیاست / پس نتیجه آن می شود کهگیری.
در مورد کتاب دروغ اراده آزاد
موضوع دروغ گفتن شاید در نگاه اول مقداری کلیشهای به نظر بیاید. تقریبا همه ما بهیاد داریم که در کودکی بارها و همچنین بارها به ما گفتهاند که دروغ گفتن کار بدی می باشد و همچنین ما نباید هرگز دروغ بگوییم. موضوعی که آموزههای دینی ما هم به آن هم تاکید دارند. ولی باید توجه داشت آیا واقعا ما دروغ نمیگوییم؟ تصویر آنکه ما حتی در طول یک هفته هم دروغ نگوییم کار سختی می باشد چه برسد به آنکه به روش کلی دروغ نگوییم. در آن میان ولی باید توجه داشت، شاید اکثرا و بیشتر ما آدمها شروع به دلیلتراشی بکنیم و همچنین به خود بگوییم که دروغ انواع مختلفی دارد. تصور کنیم شاید دروغهای مصلحتی آنچنان هم به کسی آسیب نرساند و همچنین یا حتی در مواردی دروغ گفتن گزینه خوبی جهت گریز و فرار از یک مشکل یا یک بحران باشد.
آن موارد و همچنین موارد خیلی زیاد زیاد غیره ای در مورد دروغ در کتاب دروغ اراده آزاد بررسی کردن میمی شود و همچنین نویسنده در آن کتاب دروغ گفتن و همچنین توجیهات ذهنی انسانها را در مورد گفتن دروغهای مصلحتی و همچنین خیلی از موارد دیگر بررسی کردن میکند و همچنین حقیقتاً به چالش میکشد. سام هریس اشاره میکند که دروغ مهم نیست از چه نوعی باشد، بنا به گفته کتاب: دروغ در نهایت یک هزینه روانی دارد و همچنین بر روی روابط، اعتماد عمومی، عزتنفس و همچنین… تاثیر دارد.